ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

2016-11-16 06:45

ΑΘΗΝΑ 15/11/2016

Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι,

Επανερχόμαστε στα σοβαρά εργασιακά ζητήματα, της Επιχειρησιακής Σύμβασης, των Προαγωγών, της Οικειοθελούς Παροχής και  των Δελτίων Αξιολόγησης που θίγει το Προεδρείο του ΣΥΓΤΕ  στην ανακοίνωση του της 25/10/2016 (ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ), με την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την απραξία του κατηγορώντας εμάς ότι σας αποπροσανατολίζουμε με τα γραφόμενά μας.

 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

 Για την μη υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης, γεγονός που επέφερε καταστροφικές συνέπειες στους εργαζόμενους, το Προεδρείο  κάθε φορά που εμείς προκαλούμε το θέμα αρκείται να απαντά ότι στις σχετικές συνομιλίες πριν την συγχώνευση ο Δ/νων Σύμβουλος κ.Καραμούζης δήλωσε αναρμόδιος.

Η «αναρμοδιότητα» του κ.Καραμούζη  θεωρείται συνδικαλιστική ενέργεια; Θεωρεί το Προεδρείο ότι με αυτή την απάντηση που δίνει στους εργαζόμενους έχει δώσει λύση στο πρόβλημα ή ότι έχει πράξει το καθήκον του; Ο εργοδότης έχει πάντα τη δική του άποψη η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι ίδια με την άποψη του εργαζόμενου. Το ζητούμενο είναι τι ενέργειες κάνει το σωματείο.

 Το δικό μας το σωματείο όχι μόνο δεν προέβη σε καμία ενέργεια αλλά γνωστοποιούσε στους εργαζόμενους ότι είχε λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις από την Τράπεζα ότι  δεν θα υπάρξουν μειώσεις μετά την συγχώνευση και ότι όλα θα είναι όπως πριν. Ποιος έμπειρος συνδικαλιστής δεν διασφαλίζεται με γραπτή συμφωνία και επαναπαύεται στον προφορικό λόγο και βασιζόμενος σε αυτόν εμπαίζει τους εργαζόμενους; Αλησμόνητες θα μείνουν οι επισκέψεις του Προεδρείου  στο Καστρί κατά την διενέργεια των σεμιναρίων ενόψει της συγχώνευσης, όπου καθησύχαζαν τους εργαζόμενους της πρώην Γενικής Τράπεζας .

Με δεδομένη λοιπόν την «αναρμοδιότητα» του κ.Καραμούζη το Προεδρείο του ΣΥΓΤΕ δεν έπρεπε να προβεί σε μία σειρά ενεργειών ως όφειλε;

-Γιατί δεν έθεσε το σοβαρό αυτό ζήτημα επίσημα με πρόσκληση της Τράπεζας και εφόσον αυτό δεν γινόταν αποδεκτό να το φέρει στα υπερκείμενα συνδικαλιστικά όργανα ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ;

-Γιατί δεν προσέφυγε στον Οργανισμό Διαιτησίας  ΠΡΙΝ την λήξη του τριμήνου της παράτασης της Επιχειρησιακής, ώστε να μπορεί να προβεί εκ των υστέρων στις νομικές ενέργειες που τόσο διαφήμιζε και ποτέ δεν έκανε;

Με βάση το προεδρικό διάταγμα (Π.Δ 178/2002) είχαμε δικαίωμα στην διαδικασία της διαβούλευσης ΠΡΙΝ την συγχώνευση, όπου θα γινόταν γραπτή καταγραφή όλων των δεσμεύσεων της Τράπεζας αλλά και όλων των διεκδικήσεων του σωματείου,  πράγμα που θα διασφάλιζε νομικά το δικαίωμα διεκδίκησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Αντίθετα αποδέχθηκαν σιωπηρά τις επιταγές της τράπεζας στηριζόμενοι στις "καλοπροαίρετες" συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών - ποτέ δεν προσκάλεσαν μέλος του Δ.Σ που δεν ανήκε στην παράταξη τους ώστε να υπάρχει διαφάνεια και καταγραφή των συνομιλιών - σκόπιμη έλλειψη ενημέρωσης με προσχεδιασμένη αδράνεια χωρίς ποτέ να πετυχαίνουν οτιδήποτε ουσιαστικό και χειροπιαστό μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις.

Για το συγκεκριμένο θέμα της προσφυγής στην διαιτησία τα μέλη του Προεδρείου για να δικαιολογήσουν ακόμα μία φορά την αδράνειά τους έχουν δηλώσει επανειλημμένα, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με συναδέλφους, ότι:

«Μα και το σωματείο της Αγροτικής που προσέφυγε στην διαιτησία δεν κατάφερε τίποτα».

Δεν είναι επιχείρημα συνάδελφοι να λες ότι επειδή δεν κέρδισε το άλλο σωματείο δεν θα κερδίσω κι ‘εγώ και γι’ αυτό δεν προσφεύγω πουθενά. Ήταν πολύ διαφορετική η περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας η οποία έκλεισε και άνοιξε εκ νέου, με την περίπτωση της Γενικής Τράπεζας που συγχωνεύτηκε.

Το δικό μας το σωματείο ήταν το αντιπροσωπευτικό σωματείο στη ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και φυσικά μπορούσε να υπογράψει Επιχειρησιακή Σύμβαση ΠΡΙΝ γίνει η συγχώνευση με την Τράπεζα Πειραιώς,  όπως έγινε με άλλες τράπεζες πριν την απορρόφηση τους.

 Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ  να λες στους εργαζόμενους δεν προσφεύγω στη διαιτησία ή δεν κάνω καμία νομική ενέργεια γιατί θα χάσω. Άσχετα με το αν θα κερδίσεις ή όχι έχεις υποχρέωση σαν σωματείο να εξαντλείς όλες τις συνδικαλιστικές ενέργειες που έχεις δικαίωμα από το νόμο, προκειμένου να διασφαλίσεις τα μέλη σου.

 ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ

 Πληροφορηθήκαμε ότι έχει εκδοθεί  απόφαση από τον Άρειο Πάγο η οποία αφορά σε αγωγή που είχε καταθέσει πρωτόδικα ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» κατά της «ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ» για τις προαγωγές των ετών 2003 και 2004.

-Γιατί αυτή η απόφαση δεν ήλθε ποτέ στο ΔΣ του Συλλόγου ;

-Για ποιόν λόγο δεν έχει δημοσιευτεί και δεν την γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;

-Αυτή η απόφαση είναι θετική ή απορριπτική; Πότε εκδόθηκε αυτή η απόφαση;

-Τι έχουν να πουν γι’ αυτό οι πρώην Πρόεδροι κ. Καλόγηρος , κ.Τασσόπουλος και η σημερινή Πρόεδρος κα Μπακατσούλα;

Ζητάμε να πάρει θέση επί του θέματος ο Νομικός Σύμβουλος.

 ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΠΑΡΟΧΗ-ΔΕΛΤΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Για το θέμα της  μετατροπής των επιδομάτων μας σε Οικειοθελή Παροχή το Προεδρείο του ΣΥΓΤΕ δεν εκφράζει πουθενά την αντίρρησή του και απλώς το αποδέχεται. Το θέμα έχει φθάσει στο μη περαιτέρω καθώς  η Τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά ορισμένους συναδέλφους της πρώην Γενικής Τράπεζας ότι θα κοπεί το ποσό της Οικειοθελούς παροχής από την μισθοδοσία τους και το Προεδρείο το μόνο που έχει κάνει είναι να λέει ότι «όλοι οι υπάλληλοι της Πειραιώς έχουν οικειοθελή παροχή στην μισθοδοσία τους».

Αυτό δεν είναι ενέργεια συνάδελφοι ούτε αντιδράς έτσι για κάτι που σε θίγει. Αν θες να εκφράσεις την αντίρρησή σου πρέπει να την εκφράσεις γραπτώς με ένα έγγραφο-εξώδικο προς την Τράπεζα. Αν το Προεδρείο θα κάνει κάποια κίνηση όπως διατείνεται σε συνεννόηση με τον Νομικό Σύμβουλο, από το εξώδικο δεν θα ξεκινήσει όπως άλλωστε ξεκινούν και όλες οι νομικές υποθέσεις;  Όπως φαίνεται όμως το Προεδρείο σε καμία νομική ενέργεια δεν έχει την διάθεση να προβεί αφού ούτε καν αυτό το απλό εξώδικο δεν θέλει να στείλει στην Τράπεζα.

Εμείς βέβαια δεν είμαστε νομικοί και δεν μπορούμε να δώσουμε στα μέλη του  Προεδρείου την νομική ερμηνεία του εξωδίκου και ως εκ τούτου θα πρέπει να  συμβουλευτούν τον Νομικό Σύμβουλο.

-Σχετικά με το θέμα των Δελτίων Αξιολόγησης έχουμε για άλλη μία φορά να δηλώσουμε ότι, το σωματείο μας αντί να καλύψει τα μέλη του και να τους δώσει ένα μικρό κείμενο δυο αράδων  στο οποίο να γίνεται αναφορά στον Οργανισμό Προσωπικού, δεδομένης και της υποβάθμισης που υπέστησαν κατά την συγχώνευση, απλώς ένιψε τας χείρας του.

 Επειδή τα μέλη του Προεδρείου έχουν την απορία ποιο σωματείο έκανε εξώδικο προς την Τράπεζα για την Οικειοθελή παροχή και ποιο σωματείο έδωσε κείμενο για τα Δελτία Αξιολόγησης και επειδή ο δικός μας ο ρόλος δεν είναι να διαφημίζουμε τα άλλα σωματεία της Πειραιώς, τους παραπέμπουμε στην εφαρμογή INTRANET στο πεδίο «ανακοινώσεις συλλόγων» για να ενημερωθούν.

 Εδώ θέτουμε το ερώτημα:

-Τι γνώμη έχουν τα μέλη του Προεδρείου του ΣΥΓΤΕ για τα σωματεία που προβαίνουν σε συνδικαλιστικές ενέργειες σαν τις προαναφερόμενες, ότι δεν ρωτάνε τον Νομικό τους Σύμβουλο ή  ότι ο Νομικός τους Σύμβουλος τα συμβουλεύει λάθος;

 Συνάδελφοι του Προεδρείου,

 Αν ένα σωματείο είναι σε αδράνεια και δεν κάνει καμία ενέργεια, γιατί πληρώνουν οι εργαζόμενοι εισφορά και γιατί πληρώνει το σωματείο με την σειρά του τον Νομικό Σύμβουλο;

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που αποχωρούν σωρηδόν αρκετοί συνάδελφοι από το σωματείο μας και εγγράφονται σε άλλα σωματεία; Δεν προβληματίζεστε για τις αποχωρήσεις συνάδελφοι του Προεδρείου; Εκτός αν δεν σας ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέραν των αποσπάσεών σας.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Κάναμε αναφορά μόνο στα σοβαρά εργασιακά μας θέματα και καταγράψαμε την δεινή πραγματικότητα στην οποία μας οδήγησε η μακροχρόνια μικροπολιτική του πρώην Προέδρου και πρώην συμβούλου και η αδράνεια των συνεχιστών του στο προεδρείο του ΣΥΓΤΕ, τόσο των σημερινών όσο και των προηγούμενων.

 Επειδή δεν υπάρχει καμία σύγκληση απόψεων μεταξύ ημών (υπογραφόντων) και των μελών του Προεδρείου και είναι εκ διαμέτρου αντίθετος ο τρόπος αντιμετώπισης των εργασιακών ζητημάτων, δεν πρόκειται να μπούμε στην διαδικασία των αντεγκλήσεων με ανταπαντήσεις επί των γραφομένων  στην προαναφερόμενη ανακοίνωση τους, διότι δεν θέλουμε να ρίξουμε το επίπεδο.

 Σε όλες τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις τους τα μέλη του σημερινού Προεδρείου έχουν δείξει ότι δεν γνωρίζουν τα εργασιακά θέματα και ότι δεν έχουν και την διάθεση να ασχοληθούν με αυτά.

Οι επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου μας είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να διεκδικήσουμε τα εναπομείναντα εργασιακά μας δικαιώματα. Αν με την στήριξη σας γίνουμε Προεδρείο δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε πράξη αυτά που γράφουμε στις ανακοινώσεις μας και ότι το σωματείο μας θα πάψει να είναι το σωματείο της αδράνειας και της παρακμής.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΡΑΗΛΙΔΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, ΦΑΝΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ