ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΥΓΤΕ

2016-05-10 20:31

ΑΘΗΝΑ 10/5/2016

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΥΓΤΕ

 

Συνάδελφοι-ες,

Στα 3 τελευταία Διοικητικά Συμβούλια του ΣΥΓΤΕ το Προεδρείο μας έδειξε για άλλη μία φορά το αληθινό του πρόσωπο αφού αδιαφόρησε πλήρως για τους εργαζόμενους και τα φλέγοντα εργασιακά ζητήματα και ως επί το πλείστον ασχολήθηκε με τα εξής 2 θέματα:

-Τα χρήματα που θα χρειαστεί για να κάνει περιοδείες ανά την Ελλάδα.

-Την εκτόξευση απειλών για αγωγές προς τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Στη συνέχεια καταγράφουμε συνοπτικά τα σπουδαιότερα θέματα για τα οποία έγινε αναφορά στα 3 τελευταία ΔΣ αφού βεβαίως παραλείπουμε τις απειλές και τα σκηνικά διότι είναι άνευ ουσίας και κατεβάζουν το επίπεδο.

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Για το Απεργιακό Ταμείο το Προεδρείο απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν τοποθετείται με επιχειρήματα στην πρότασή μας για την ενεργοποίησή του και την ενίσχυση των εργαζομένων από το πλεονάζον αποθεματικό του. Αντί τεκμηριωμένων αντιπροτάσεων κατηγορηματικά απάντησε ΟΧΙ στην πρότασή μας χωρίς να αιτιολογήσει αυτή την απάντηση.

 Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι και στο παρελθόν το απεργιακό ταμείο είχε ενισχύσει τα μέλη του με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. Τονίζουμε επίσης ότι η βούληση των εργαζομένων είναι να ενισχυθούν τα μέλη του. Οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη με την ψήφο τους να τροποποιήσουν τα σημερινά ισχύοντα καταστατικά και να έχουν τον πρώτο λόγο. 

 

ΠΕΡΙΟΔΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΥΓΤΕ

Όπως μας δήλωσε το Προεδρείο του ΣΥΓΤΕ στο τελευταίο ΔΣ προχωρά σε περιοδείες για το Ασφαλιστικό όπου υπάρχουν και μπορούν να συγκεντρωθούν εργαζόμενοι. Εδώ προκύπτουν  τα ερωτήματα:

 

-Τι θα πουν στους εργαζόμενους για το  Ασφαλιστικό αφού πρόκειται για τετελεσμένο γεγονός; Το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τα πάντα ψηφίστηκε ήδη από την κυβέρνηση και φορτώνει τα βάρη και πάλι στους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Θα είχε νόημα αν είχαν αγωνιστική διάθεση για  ανατροπή των τετελεσμένων αλλά εδώ δεν έχουν κάνει ενάμιση χρόνο τίποτα για οποιοδήποτε εργασιακό θέμα.

 -Τι  θα πουν στους συναδέλφους για το ασφαλιστικό οι νεόκοποι συνδικαλιστές του Προεδρείου όταν δεν έχουν συμμετάσχει καν στο παρελθόν σε απεργίες που έχουν προκηρύξει η ΓΣΣΕ και η ΟΤΟΕ για το θέμα;

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ

Σας ενημερώνουμε συνάδελφοι ότι δεν ψηφίσαμε την χρηματοδότηση των παρατάξεων για περιοδείες σύμφωνα με την εισήγηση της Προέδρου η οποία προβλέπει περίπου 1000€ για τον Ενωτικό Σύλλογο, 350€ για τους Ενωμένους Εργαζόμενους,  250€  για την Συνδικαλιστική Συνεργασία και αποκλείει τον συνάδελφο Καραηλίδη.  

Το άρθρο 11 του Καταστατικού του ΣΥΓΤΕ αναφέρει ότι η οικονομική ενίσχυση για συνδικαλιστικές υποχρεώσεις αφορά στα εκλεγμένα μέλη των Οργάνων του (Διοικητικά Συμβούλια, Εξελεγκτική Επιτροπή). Συνεπώς η οικονομική ενίσχυση αφορά σε όλα τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ και θα πρέπει να ισχύει η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Το Καταστατικό του ΣΥΓΤΕ δεν κάνει διαχωρισμούς ούτε αποκλείει κάποιο μέλος όπως εισηγείται η Πρόεδρος.

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το Προεδρείο του Συλλόγου για ακόμα μια φορά ακολουθεί τις γνωστές αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές πρακτικές με τις οποίες τόσο πολύ έχει ταυτιστεί. Προκηρύσσει έκτακτη Γ.Σ μόλις 2! ημέρες μετά την πλήρη αποτυχία του να οργανώσει Τακτική Γ.Σ η οποία είχε συμμετοχή 7 μελών μόνο! φέρνοντας  θέμα τροποποίησης (άρθρων η όλου) του Καταστατικού του ΣΥΓΤΕ χωρίς να έχει ενημερώσει όπως έχει υποχρέωση τα μέλη του ΔΣ αλλά κυρίως τους εργαζόμενους της πρώην Γενικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα:

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρεται ως θέμα  ο καθορισμός Ημερομηνίας Πανελλαδικής Ψηφοφορίας για την έγκριση τροποποίησης προτεινόμενου καταστατικού και όχι του υπό τροποποίηση καταστατικού, όπως είναι το σωστό. Άρα το Προεδρείο επιδιώκει τροποποίηση καταστατικού με έτοιμο κείμενο, χωρίς την συμμετοχή σε μία έστω στοιχειώδη διαβούλευση των υπολοίπων μελών του ΔΣ και χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν αυτό το κείμενο οι εργαζόμενοι. 

Στο άρθρο 2 του καταστατικού αναφέρεται  ότι το Δ.Σ για την εκπλήρωση των σκοπών του σωματείου προβαίνει σε σύσταση βοηθητικών επιτροπών ορισμένου περιεχομένου.  Δεν είναι δυνατόν να προωθείται το σοβαρό θέμα της Τροποποίησης του Καταστατικού χωρίς να έχει συσταθεί επιτροπή και χωρίς να δημοσιεύεται  η πρόταση με τις αλλαγές πριν τη Γ.Σ για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι.

Να επισημάνουμε ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, έγιναν πάντα από ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, (ανεξαρτήτως δύναμης κάθε παράταξης) και υπήρχαν από πριν κατατεθειμένα σχέδια προτάσεων. Η διαπαραταξιακή επιτροπή, όριζε μάλιστα και ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων και από απλούς συναδέλφους, μέχρι να καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο και να το φέρει στο Δ.Σ. και μετά στη Γ.Σ.

 Αλήθεια συνάδελφοι  έτσι αντιλαμβάνεται το Προεδρείο τη διαδικασία Τροποποίησης του Καταστατικού του ΣΥΓΤΕ;

Πρώτα καλούμε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για την έγκριση τροποποίησης του προτεινόμενου καταστατικού χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι αυτό αφού δεν έχουμε προτείνει τίποτα; Και αυτό το προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης του καταστατικού θα το φέρουμε πριν το δημοψήφισμα στο ΔΣ για να εγκριθεί;

Ως εκ των παραπάνω εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

-Το Προεδρείο θέλει να υπάρχει μία και μόνη πρόταση τροποποίησης καταστατικού, αυτή που προφανώς το βολεύει, χωρίς τη δυνατότητα διαβούλευσης και εναλλακτικών προτάσεων.

-Δεδομένων ότι, θα υπάρχει μια και μόνη πρόταση τροποποίησης, στη Γενική Συνέλευση δεν θα συζητηθεί το σχέδιο τροποποίησης εφόσον κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την διαδικασία,  οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν για ποια τροποποίηση θα αποφασίσουν ημερομηνία δημοψηφίσματος.

-Εφόσον είναι προαποφασισμένο το σχέδιο της τροποποίησης τι το θέλει το Προεδρείο το δημοψήφισμα; Για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ότι τάχα λειτουργεί δημοκρατικά;

Πληροφορηθήκαμε ότι οι συνάδελφοι του Προεδρείου διαδίδουν ότι η Γ.Σ γίνεται για την ψήφιση του Απεργιακού  χωρίς όμως να ισχύει κάτι τέτοιο καθώς προσπαθούν να πάρουν ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ALA CART.

 

 Συνάδελφοι,

Ακολουθείστε μας στην προσπάθεια που κάνουμε και βοηθείστε μας για να απαλλαγούμε από αυτό το παρακμιακό Προεδρείο. Όλα όσα πιο πάνω καταγράφουμε καταδεικνύουν ένα επικίνδυνο για τα μέλη του σωματείου Προεδρείο το οποίο συνδικαλίζεται με απαράδεκτες τακτικές.

Αν θέλεις να επιβληθείς σαν Πρόεδρος σωματείου να διαβάσεις τα ισχύοντα καταστατικά και να προεδρεύεις στα ΔΣ με δημοκρατικές διαδικασίες και με τη γνώμη πάντα του νομικού συμβούλου σε ότι αφορά στα εργασιακά ζητήματα. Δυστυχώς αυτά τα πράγματα η σημερινή Πρόεδρος δεν τα κατανοεί και δεν τα εφαρμόζει.

Δεν μπορεί η Πρόεδρος και το Προεδρείο του σωματείου να θέλουν να κάνουν περιοδείες για ενημέρωση των συναδέλφων και να αποκλείουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Γιατί να μην συμμετέχουν στις περιοδείες όλα τα μέλη του ΔΣ;

Δεν μπορείς σαν Προεδρείο να αποφασίζεις για την οικονομική ενίσχυση των μελών του ΔΣ κατά το δοκούν.

Δεν μπορείς σαν Προεδρείο να θέλεις να φέρεις τροποποίηση καταστατικού με σχέδιο που έχεις ήδη έτοιμο χωρίς διαβούλευση και χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορείς σαν Προεδρείο να  νομίζεις ότι οι συνάδελφοι είναι αφελείς και δεν καταλαβαίνουν ότι η διαδικασία που επέλεξες για την τροποποίηση του καταστατικού δημιουργεί ερωτηματικά και είναι αν μη τι άλλο ύποπτη.

Τι έχεις κάνει σαν Προεδρείο μέχρι σήμερα που να είχε σαν αποτέλεσμα το όφελος των εργαζομένων; Την Επιχειρησιακή Σύμβαση που απεμπόλησες αμαχητί ή ότι δεν έχεις προβεί σε καμία διεκδίκηση; Γιατί να μην φοβούνται οι εργαζόμενοι  ότι η προτεινόμενη από το Προεδρείο διαδικασία τροποποίησης καταστατικού θα  αποβεί μοιραία για τα εναπομείναντα εργασιακά τους δικαιώματα;

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ

 ΚΑΡΑΗΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ-ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ - ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ - ΠΟΛΥΖΟΣ ΦΑΝΗΣ