ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

2017-04-08 10:42

ΑΘΗΝΑ 6/4/2017

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

 

Σας παραθέτουμε ένα γενικό πλαίσιο του τι ισχύει σχετικά με την λήψη των κανονικών μας αδειών σύμφωνα με το κλαδικές Σ.Σ.Ε και τις ισχύουσες διατάξεις για ενημέρωση των συναδέλφων,  μετά την επιστολή που εστάλη από την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού.

 

Το προεδρείο για μια ακόμη φορά αγνοεί επιδεικτικά τους εργαζόμενους ΜΗ προβαίνοντας σε καμία ενέργεια εξακολουθώντας την τακτική της παρατεταιμένης απραξίας!

 

Ρωτάμε  υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τη λήψη ποσοστού 30% εκ των συνολικών ημερών αδείας που δικαιούμαστε, μέχρι την ημερομηνία που ορίζει η Διεύθυνση της Τράπεζας;


 

Ζητάμε από το Προεδρείο του σωματείου την σύγκλιση του Δ.Σ άμεσα ώστε να υπάρξει νομική γνωμάτευση του νομικού μας συμβούλου Κου Καρούζου επί του θέματος και να προβούμε σε ενέργειες ώστε να προστατεύσουμε τα μέλη μας. 

 

 

ΩΣ ΠΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ  ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  • Ο χρόνος χορηγήσεως των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη.
  • Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.
  • Επίσης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν δεν του την ζήτησε ο μισθωτός .
  • Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασθενήσει κατά τη διάρκεια της αδείας του, οι ημέρες ασθενείας δεν υπολογίζονται ως κανονική άδεια εφόσον ο εργαζόμενος ενεργήσει όπως προβλέπεται στην περίπτωση ασθενείας.
  • Αναλυτικά ο τρόπος χορήγησης της κανονικής άδειας (Κλαδική ΣΣΕ 2004-05), ανάλογα µε το χρόνο παροχής εργασίας κάθε εργαζόμενου στον ίδιο εργοδότη και µε την τυχόν προϋπηρεσία σε άλλον εργοδότη, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

•    1ος χρόνος

Κάθε υπάλληλος από την έναρξη εργασίας του δικαιούται να λάβει για κάθε μήνα απασχόλησής του στην Τράπεζα, ποσοστό της ετήσιας κανονικής άδειας µε αποδοχές ίσο µε δύο (2) ημέρες.

Μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, μέσα στο οποίο προσελήφθη ο υπάλληλος, η Τράπεζα υποχρεούται να του χορηγεί την παραπάνω αναλογία κανονικής άδειας µε ανώτατο όριο είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες, την οποία δικαιούται εξολοκλήρου (20 ημέρες) όταν συμπληρώσει έναν χρόνο απασχόλησης από την πρόσληψή του.

 

Για τα επόμενα έτη η κανονική άδεια µετ’ αποδοχών χορηγείται λαμβανομένης υπόψη της υπηρεσίας που παρασχέθηκε σε οποιονδήποτε εργοδότη και διαμορφώνεται ως ακολούθως:

•    µε τη συμπλήρωση δύο (2) ετών υπηρεσίας, είκοσι µία (21) εργάσιμες ημέρες

•    µε τη συμπλήρωση τριών (3) ετών υπηρεσίας, είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες

•    µε τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών υπηρεσίας, είκοσι τρεις (23) εργάσιμες ημέρες

•    µε τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών υπηρεσίας, είκοσι πέντε (25) εργάσιμες ημέρες

•    25ος χρόνος και άνω

 

Οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν 25ετή υπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται µία (1) επιπλέον ημέρα κανονικής άδειας, κατ’ έτος (26 εργάσιμες ημέρες κλπ).

 

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Όταν οι ανάγκες της Τράπεζας οδηγούν τους εργαζόμενους σε χρήση μέρους της ετήσιας αδείας τους μέσα στο διάστημα από 1/1 μέχρι και 30/4 και από 1/10 μέχρι και 31/12 του ίδιου έτους, τότε για κάθε πέντε (5) ημέρες κανονικής άδειας χορηγείται μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα µία (1) επιπλέον ηµέρα άδειας.

Το διάστημα που περιλαμβάνει τις χρονικές περιόδους από 1/1 - 30/4 και 1/10 - 31/12 θεωρείται ενιαίο και επομένως όσοι από τους εργαζόμενους κάνουν χρήση 5ήµερης κανονικής άδειας, συνεχόμενης ή διακεκομμένες, μέσα στο διάστημα αυτό - έστω ένα μέρος αυτής στην πρώτη περίοδο και το υπόλοιπο στη δεύτερη - δικαιούνται µία επιπλέον ημέρα κανονικής άδειας (ΣΣΕ Τραπεζών - ΟΤΟΕ 2004 - 2005, Εγκ. Σειράς Β΄ 93/22-4-05, Εγκ. Σειράς Β΄ 133/18-10-89, Εγκ. Σειράς Β΄170/19-12-89).»

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ 

 ΠΟΛΥΖΟΣ ΦΑΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΚΑΡΑΗΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ