ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ 13ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

2016-09-18 21:11

ΑΘΗΝΑ 15-09-2016

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 με θέμα «Τροποποίηση του Καταστατικού του ΣΥΓΤΕ» το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ ανάρτησε στο διαδίκτυο και κατέθεσε στο ΔΣ προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού.

Η Γενική Συμπαράταξη κατέθεσε τις δικές της προτάσεις στο Δ.Σ. οι οποίες σας στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να τις αξιολογήσετε.

Οι προτάσεις μας, ήταν αυτές οι οποίες διακηρύτταμε όλο αυτό το διάστημα για τη διαχείριση των  αποθεματικών του Απεργιακού Ταμείου και την ορθότερη λειτουργία του ΣΥΓΤΕ.

1.      Μετά από αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ, αρνούμενοι να υιοθετήσουμε το αναρτημένο κείμενο τροποποίησης του Προεδρείου του ΣΥΓΤΕ, κατορθώσαμε και περάσαμε την θέση μας  για ενίσχυση των μελών από τα αποθεματικά του απεργιακού ταμείου.

Ο Νομικός Σύμβουλος απέκλεισε την θέση μας για την διάθεση των πλεονασμάτων του απεργιακού ταμείου με καταβολή μετρητών (κατόπιν απόφασης Γενικής Συνέλευσης), διότι αντίκειται όπως μας είπε, στη νομοθεσία.

Οι 4 υπογράφοντες δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα ούτε τον χρόνο να έχουμε στα χέρια μας μια δεύτερη γνωμάτευση νομικού. Σημειώνουμε ότι δεν αμφισβητούμε την γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου αλλά το Προεδρείο όφειλε να έχει και δεύτερη γνωμάτευση.

2.  Κατόπιν αυτού επιμείναμε στις παροχές και συμφωνήσαμε για την παροχή εφάπαξ από τα αποθεματικά του απεργιακού ταμείου σε όλα τα μέλη ή την παροχή  ασφαλιστικού προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά εξασφαλίζεται ότι τα αποθεματικά θα μεταφερθούν στους εργαζόμενους με απόφαση Δ.Σ. Σημειώνουμε ότι το Προεδρείο δεν είχε ούτε καν πρόταση για ενίσχυση των μελών από τα πλεονάσματα του απεργιακού ταμείου, γεγονός που προκαλεί την περιέργεια διότι αυτό ήταν το κύριο επιχείρημά τους για την επίτευξη απαρτίας, προκειμένου να γίνει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα όριζε την ημερομηνία του Δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του καταστατικού.(ελάτε να βάλετε μία υπογραφή για να πάρουμε τα λεφτά!!!).

3. Στις θέσεις που αναρτούμε, είχαμε ζητήσει τη δημιουργία επιτροπών για προμήθειες και κατάθεση τριών κλειστών προσφορών  ή για πολιτιστικές εκδηλώσεις, εργασιακές σχέσεις κάτι που έγινε αποδεκτό.

4. Ζητήσαμε επίσης να μην ισχύσει η πρόταση του προεδρείου  για επιστολική ψήφο δηλαδή να ψηφίζουν τα μέλη με επιστολή, γιατί αυτό αντίκειται στους κανονισμούς και αποκόπτει τον ΣΥΓΤΕ από τα υπερκείμενα συνδικαλιστικά όργανα. Αυτό έγινε αποδεκτό από το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ. Έτσι, και οι εργαζόμενοι της επαρχίας θα ψηφίζουν με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων της επαρχίας κατά την εκλογική διαδικασία, ζητήσαμε να ισχύει ό, τι και στην Αθήνα, δηλαδή η διάρκεια της ψηφοφορίας να είναι μέχρι 3 ημέρες. Και αυτό έγινε αποδεκτό.

5. Ζητήσαμε η συνέλευση να γίνεται με το 1/10 των μελών και όχι επί των παρόντων όπως πρότεινε το προεδρείο και η παράταξη του Ενωτικού Συλλόγου (Ενότητα). Τελική η συμβιβαστική λύση δόθηκε στο 1/20 των ενεργών μελών.

6. Όσον αφορά τη μείωση των εισφορών στο Σύλλογο, η πάγια θέση μας ήταν από την αρχή η μείωση στο 50%.

Βρέθηκε συμβιβαστική λύση, η μείωση των εισφορών να είναι σε ποσοστό 0,55% και ένα ποσοστό 0,5% να πηγαίνει στο απεργιακό ταμείο, στο οποίο θα παραμείνουν 80.000 ευρώ για τις περιπτώσεις κάλυψης απεργιών-ανταπεργιών.

Ο στόχος μας για τα χρήματα του Απεργιακού ταμείου επιτεύχθηκε εν μέρει. Καθώς επίσης και η εξασφάλιση για την δημιουργία επιτροπών επιτεύχθηκε η οποία διαφυλάττει τις εισφορές των εργαζομένων.

Επειδή δεν υπήρχε επιτροπή τροποποίησης με ευθύνη του Προεδρείου παρά το γεγονός ότι αυτό είχε ζητηθεί από την στιγμή που ορίστηκε ημερομηνία δημοψηφίσματος, για να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος εκ των πραγμάτων, στο παρά πέντε συναινέσαμε να υπάρξει μία πρόταση για την τροποποίηση.

Διασφαλίστηκε, σε περίπτωση διάλυσης του σωματείου το τι θα γίνει η περιουσία να αποφασισθεί με πανελλαδική ψηφοφορία μετά από Γ.Σ με αυξημένη πλειοψηφία και όχι μόνο μέσα από την Γ.Σ όπως πρότεινε το Προεδρείο.

Δεσμευόμαστε στο επόμενο Δ.Σ, αν επανεκλεγούμε, να προσπαθήσουμε μέσα από διαδικασίες, να καταθέσουμε ακόμα πιο συμφέρουσες προτάσεις, προς όφελος των εργαζομένων. Δεσμευόμαστε επίσης ότι αν με την βοήθειά σας γίνουμε Προεδρείο δεν θα εγκαταλείψουμε  την προσπάθεια για την άμεση διάθεση των πλεονασμάτων του Απεργιακού Ταμείου στα μέλη μας, πάντα μέσα από νόμιμες διαδικασίες, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν.

Συνάδελφοι, -ες

Εμείς παρά το γεγονός ότι δεν είμασταν σύμφωνοι με την διαδικασία που ακολουθήθηκε (χωρίς επιτροπή τροποποίησης του καταστατικού, χωρίς διαβούλευση, χωρίς τον  απαραίτητο χρόνο) προτεραιότητα μας ήταν η μεταφορά του απεργιακού ταμείου προς ενίσχυση των μελών με τον φόβο των επικείμενων αλλαγών στον εργασιακό νόμο και την πιθανή αναγκαστική συγχώνευση σε ένα σωματείο,  πράγμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο το αποθεματικό μας.

Αυτή ήταν μια συναινετική πράξη που έγινε προς όφελος των μελών μας. Συναινέσαμε για να προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και για να προχωρήσει το σωματείο μας παρακάτω. Μας χωρίζει με το Προεδρείο και την παράταξη του πρώην Ενωτικού τεράστια συνδικαλιστική διαφορά για τις πράξεις τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν διεκδίκησαν ως όφειλαν τις προαγωγές μας, την επιχειρησιακή μας σύμβαση, δεν προσέφυγαν σε τριμερείς , υπουργεία για μια σειρά εργασιακών ζητημάτων που όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια προβάλλαμε και διεκδικούσαμε όπως κάναμε για την οικειοθελή παροχή για το βρεφονηπιακό επίδομα για το 1% της επιχειρησιακής, 2-ωρες, ανθυγιεινές, ονομαστικές, επιδόματα θέσεων, παραμεθορίου, οδοιπορικά, περιποίησης πελατών . Προσφύγαμε στην επιθεώρηση εργασίας για το ανθυγιεινό επίδομα ατομικά χωρίς την στήριξη του σωματείου.

Στο χέρι σας συνάδελφοι είναι αν θα εγκρίνετε ή όχι αυτό το καταστατικό.

Εμείς στηρίξαμε την τροποποίηση του καταστατικού με τις πράξεις μας αντίθετα με ότι έγινε από τον Ενωτικό Σύλλογο τα προηγούμενα χρόνια με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Οι 4 υπογράφοντες και οι παρατάξεις τους δεν έπραξαν αυτό που έπρατταν μέλη προηγούμενων ΔΣ (και στον σύλλογο και στο ταμείο αλληλοβοήθειας) οι οποίοι είναι και μέλη του σημερινού ΔΣ του ΣΥΓΤΕ, που με την καθοδήγηση του τότε προέδρου δεν συναινούσαν σε τίποτα και χωρίς να παρουσιάσουν ποτέ ένα δικό τους σχέδιο τροποποίησης, απέρριπταν οποιαδήποτε τροποποίηση για μείωση του εφάπαξ  και από αυτόν τον λόγο να οδηγηθεί το Ταμείο Αλληλοβοηθείας στην σημερινή του κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε οι μόνοι τραπεζοϋπάλληλοι που δεν θα πάρουμε εφάπαξ.

Η τροποποίηση του καταστατικού δεν δίνει λύσεις στα εργασιακά προβλήματα που έχουν προκύψει ή που έχουν εγκαταλειφθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του σωματείου και στην διασφάλιση των εισφορών των εργαζομένων.

Τέλος, ζητάμε τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης, ο Γενικός Γραμματέας και τα μέλη του προεδρείου, να τα αναρτήσουν στο διαδίκτυο, για να έχουν οι συνάδελφοι πλήρη εικόνα και γνώση.-

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥ.Γ.Τ.Ε

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, ΦΑΝΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ , ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΡΑΗΛΙΔΗΣ,,ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ